sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Vierailu päättyy!


Tapasin Annun ensimmäistä kertaa kesällä 2011. Meidän lapset olivat tunteneet toisensa jo pidempään, osa lapsista kun on saman ikäisiä. Emme ehtineet kauaa tavata toisiamme vapaasti, vain muutaman kuukauden. Olen jälkeenpäin miettinyt, että aavistimmeko tulevan, kun tuntui olevan kova kiire tutustua toiseen ja toisen ajatuksiin. Oikeassa elämässä tästä on kai turha etsiä mitään mystiikkaa. Totuus on varsin arkinen ja tylsä. Minä olin kipeästi aikuista juttuseuraa vailla ja Annu kaipasi normaalia elämää ympärilleen vankilan jäljiltä. Annu järjesteli kotiaan ja odotteli, että lapset palaisivat kotiin. Toisin kuitenkin kävi.

Olen käynyt vankilassa tapaamassa Annua viime huhtikuusta lähtien pari kertaa kuukaudessa, tasan 40 minuuttia kerrallaan. Vankilavierailujen rutiinit ovat tulleet jo tutuiksi ja kaikki sujuu aina turvallisesti samalla kaavalla. Silti vatsaa kouraisee joka kerta, kun menen vankilan portista sisään. Siinä on jotain hiukan kammottavaa, samaan tapaan kuin sireenien äänessä ja sairaalan hajussa.

Tunnelmat vaihtelevat tapaamisten aikana laidasta laitaan lasin molemmin puolin. Toisinaan pleksi, vartijan läsnäolo ja koko vankila unohtuu. Jutustellaan kuin ennen, kun kahviteltiin meidän keittiössä tai olohuoneen lattialla. Pienen hetken toiveet tulevaisuudesta ovat suuria ja maailma täynnä mahdollisuuksia. Kunnes jompikumpi vilkaisee hermostuneesti kelloon, mitä ehditään vielä ennen kuin aika loppuu. Ajatus katkeaa ja hetkeen ei kumpikaan osaa sanoa mitään. Vankilan kello havahduttaa meidät väkisin todellisuuteen, jossa toiveikkuus laimenee ja mahdollisuudet ovat rajalliset. Annua painaa valtava huoli lapsista ja iso ikävä heitä kaikkia. Mitään lohdutuksen sanoja ei sellaiseen hätään ole olemassa. Toisaalta sanoja ei aina tarvita. Me tiedämme. Naiset tietävät kyllä. Äidillä on huoli lapsista. Äidillä on lapsia ikävä. Äiti haluaisi ottaa lapset syliinsä, halata ja kuiskia loputtomiin kuinka paljon heitä rakastaa. Joku päivä vielä, uskothan? Siihen asti yritä jaksaa. Ei, vaan lupaa, että jaksat. Lupaathan. ”Vierailu päättyy!” Vartijan ääni kajahtaa korviin - aina yhtä yllättäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti