sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Erakoita ja itsekkyyttä


Viime kesänä yhdessä ”laatu”-lehdessä Annua kuvailtiin erakoksi ja kerrottiin, että Annu viettää suurimman osan ajastaan neljän seinän sisällä. Asia ei ollut ihan niin, mutta se saattoi olla pusikossa kykkimiseen kyllästyneen toimittajan rehellinen oma näkemys. Minä olin viime kesänä varmasti sitten vähintään yhtä mökkihöperö. Meidän vakiovitsi olikin, kun lähdettiin Annun kanssa ulos, että tässä nämä erakot lähtee vähän tuulettumaan. Tai kun hain Annua kahville, niin kysyin, että ”tulisiko naapurin erakko kahville vai jäätkö vaan sinne neljän seinän sisään?”

Kun minä mietin julkisuuteen tuloa tämän Annun asian tiimoilta, en huomannut lainkaan ajatella siltä kannalta, että motiivini voisi olla jollain tapaa kyseenalainen. Että tavoittelisin jotenkin omaa etuani. En vieläkään ymmärrä, mitä etua minulle itselleni voisi olla julkisuudesta. Asia olisi aivan toinen, jos olisin pyrkimässä chattijuontajaksi. Ajattelin lähinnä vain, että mitä voisin tehdä Annun hyväksi tai millä tavalla ihmiset saisi ymmärtämään, että Annu on ihminen siinä missä me muutkin ja kaiken lisäksi vielä syytön kaikkiin niihin mielettömiin syytöksiin, joita häntä kohtaan tehtaillaan. Halusin tehdä jotakin hyvää, jotakin mihin pystyisin. Halusin tehdä edes jotakin, enkä ainoastaan tyytyä kauhistelemaan, mitä ihmettä tässä ollaan tekemässä Annulle ja hänen lapsilleen.

Olin ensin aika järkyttynyt, kun kuulin luultavan, että haen itselleni julkisuutta Annun varjolla. Ansku lievensi tuskaani, oudolla tavalla, järkyttämällä minua vielä entisestään. Ansku esitti näkemyksensä ihmisten perimmäisestä motiivista kaikelle toiminnalleen. Hän sanoi, että ihmiset toimivat aina ja kaikessa puhtaasti itsekkäistä lähtökohdista, silloinkin, kun haluavat tehdä hyvää muille. Hyväntekemisessäkin itsekkyys näyttäytyy jollain tasolla vaikka omana hyvänolon tunteena siitä, että on ollut jollekin avuksi ja hyödyllinen. Itsekkyys kaiken motivaattorina - hiukan katkera pala nieltäväksi vaikka niin kertakaikkisen totta… myös omalla kohdallani. Ajattelin asiaa pitkään ja hartaasti keskustelumme jälkeen ja olen ylpeänä valmis nielemään tuon. Dalai Laman viisaus on pitkälti samansuuntainen.

”Yksinkertaiset itsekkäät ihmiset ajattelevat aina itseään, ja seuraukset ovat kielteiset. Viisaat itsekkäät ihmiset ajattelevat muita ja auttavat muita niin paljon kuin voivat, ja sen seurauksena hyötyvät itse.” -Dalai lama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti